GK Questions and Answers on Everyday Science

Many things happen in daily life that can be attributed to scientific practices. It is also important for us to recognize the science around us. For example, in the formation of curd from milk, when baking bread in the oven due to high temperature, the physical properties of the dough change and the bread is baked.

With the help of soaps we remove dirt and dust from our hands before cooking or eating. Have you ever thought about what makes soap clean our hands, how it eliminates germs, etc? This is nothing more than the science we use every day. In our daily routine we work in one way or another, science hides and works for us. These questions will tell you about the different types of scientific activities that we use on a daily basis and will also be useful for various exams.

1. Which of the following waves does a common television remote control use?

A.Radio waves

B. Lasers

C. Infrared waves

D.ultrasonic waves

Answer. c

2. The psychological manifestations of noise pollution are presented below.

(i) Constriction of blood vessels

(ii) Increased heart rate

(iii) Digestive spasms

(iv) Dilation of the pupil of the eye.

Select the correct options

A.(i) and (ii) are correct

B.(i) and (iii) are correct

C.(ii) and (iv) are correct

D.(i), (ii), (iii) and (iv) are correct

Answer. d

3. Which gas is a safe and effective extinguisher for all confined fires?

A.Nitrogen dioxide

B.Carbon dioxide

C.Sulfur dioxide

D. Nitrous oxide

Answer. b

4. Which of the following statements is incorrect about lasers?

A. It is a technique to produce intense beams of light, ultraviolet or infrared radiation of different wavelengths.

B. Even diamond laser beam can drill a hole.

C. Various lasers have been made from solids such as ruby ​​crystal and semiconductor materials, liquids and gases.

D. All waves in lasers travel in phase.

Answer. TO

5. The drum of a photostatic machine is made of which of the following elements?

A.Aluminum

B. Selenium

C. Barium

D. cesium

Answer. b

GK Questions and Answers on Classification of Matter

6. If we say that the child has an IQ of 100, what does this mean?

A. The child’s performance is below average.

B. The child’s performance is above average.

C. The child’s mental age is equal to his real age.

D. The child’s performance cannot be better.

Answer. c

7. What bacteria are responsible for curd formation?

A.Lactic acid bacteria

B. Lactobacillus Acidophilus

C. Lactobacillus aureus

D. Bacillus radicicola

Answer. b

8. Which of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on dry soil?

A. Streptomycetes

B. Staphimycetes

C. diplomycetes

D. Micrococcus

Answer. TO

9. In poorly ventilated buildings, which of the following inert gases can accumulate?

A.Helium

B.Neon

C.Argon

D. Radon

Answer. d

10. Honey is sweeter than cane sugar or corn syrup. Which of the following carbonated sugars is responsible for this?

A. Dextrose

B.Levulose

C. sucrose

D. Fructose

Answer. b

11. Which of the following is an example of a renewable energy source?

A. Natural gas

B. Coal

C. Solar energy

D. Nuclear energy

Answer. c

12. What is the boiling point of water at sea level?

A. 0 degrees Celsius

B. 100 degrees Celsius

C. 212 degrees Fahrenheit

D. 273 Kelvin

Answer. b

13. Which of the following is NOT a component of air?

A. Oxygen

B. Nitrogen

C. Carbon dioxide

D chlorine

Answer. d

14. Which of the following statements about gravity is true?

A. Gravity is stronger on Earth than on the Moon.

B. Gravity is a repulsive force.

C. Gravity only affects objects with mass.

D. Gravity is a form of electromagnetic radiation.

Answer. c

15. What is the main function of the ozone layer in the Earth’s atmosphere?

A. Absorb ultraviolet (UV) radiation from the sun

B. Generate oxygen for plants to carry out photosynthesis.

C. Regulate the Earth’s temperature

D. Prevent cosmic rays from reaching the surface

Answers: One

GK Questions and Answers on Modern Technology

Categories: Optical Illusion
Source: ptivs2.edu.vn

Leave a Comment